Hem » Artiklar » Buren – fågelns hem

Buren – fågelns hem

Fågelburen är det viktigaste du köper till din fågel, det är din fågels hem där den kommer att tillbringa många timmar! Vill du köpa en stor fågel som kräver en stor bur och inte har råd till det, köp en mindre fågel eller vänta med att köpa fågel tills ekonomin tillåter det. Tänk även på att det inte bara är buren som är dyrare till större fåglar, även andra kostnader såsom mat, leksaker, försäkring mm kostar mer. En fågel lider av att inte få sitta i en tillräckligt stor bur.

Buren

Storlek på buren
Den 1 september 2007 började Djurskyddsmyndighetens, numera Jordbruksverkets, krav på burstorlekar även att gälla för privatpersoner. Tänk på detta när du ska köpa bur då marknaden tyvärr fortfarande allt för ofta säljer för små burar. Köper du en för liten bur är den olaglig att hålla din fågel i. Vi har sammanställt en liten lathund som du kan läsa här.

All fåglar behöver en bur där de får plats att flyga några vingtag och där de kan sträcka ut sig ordentligt. Detta gäller framförallt fåglar som flyger långa sträckor varje dag i det vilda, t ex australiensiska gräsparakiter och nymfkakaduor.

Burens utseende
Många av de burar som finns att köpa är väldigt höga, vilket lurar köparen att tro att det är en stor bur. Volmymmässigt stämmer det att det är en stor bur men inte utrymmesmässigt för fågeln. En fågel behöver utrymme vågrätt, inte i höjdled då fågeln inte flyger ner och upp utan fram och tillbaka.

Galler
Tänk på att köpa en bur vars gallerstorlek passar din fågel. Fågeln ska inte kunna stoppa ut huvudet mellan gallerspringorna vilket kan leda till att den fastnar med huvudet, eller att den kan fastna med klor eller näbb. Inköps en bur till en stor papegoja, måste gallerdiametern vara så stor att fågeln inte kan bita av eller böja gallret.

Här höll det på att gå riktigt illa, trots att detta galler är flera millimeter grovt och rostfritt, har arorna i denna bur bitit av tråden och ett nytt galler därför monterats utanför det trasiga.

Helst bör gallrets maskor (hål) vara liggande och inte stående då det är lättare för fågeln att klättra då det blir som en stege med täta stegpinnar. Gallret på burar kan vara tillverkade av olika material och med olika ytbeläggningar. Ofta är gallret på burar till småfåglar lackade i olika färger, t ex vitt eller grönt. Det fungerar till en fågel som inte biter på gallret och kan få bort färgflagor vilka kan vara giftiga. Det allra bästa är om gallret är rostfritt, men det är ovanligt i färdigtillverkade burar. Däremot finns det att få tag på som lösa nät i olika dimensioner. Det vanligaste är att större burar är tillverkade av stål med förnicklad yta (högblank silveryta). Bland annat amerikanska papegojburar är ofta lackade med kraftig strukturerad färg som ofta är blå, grå eller grön. Då ytan inte är slät, kan det vara lite svårare att torka rent gallret. Tänk på att alltid hålla koll på att gallret är helt och att inga flagor lossnat som fågeln kan få i sig.

Om gallrets rutor ligger ner, finns det fler vågräta steg som gör det lättare att klättra. Här är de på fel ledd.

Förzinkade galler såsom hönsnät, byggstängsel o dylikt som lätt känns igen på sin mattgrå yta, kan orsaka zinkförgiftning med dödlig utgång om ytan inte oxiderat (ärgat) eller om det finns lösa flagor som fågeln kan få i sig. Klättrar fågeln mycket på gallret, kan förgiftning även uppstå då den tar hjälp av näbben och därmed indirekt slickar på nätet. Normal används förzinkade galler till voljärer utomhus och gallret ska var oxiderat innan det används. I och med att det oxiderat binds zinket bättre, och därmed minskar risken för förgiftning. Det enklaste sättet att oxidera gallret är att låta det ligga ute och utsättas för väder och vind under ett år eller mer.

Förzinkade galler används normalt bara utomhus.

Burdörren
Burdörren måste gå att stänga på ett säkert sätt. Många större papegojor, framför allt kakaduor och speciellt goffinkakaduor är specialister på att ta sig ut. Där är det hänglås som gäller och att hänga nyckeln så att fågeln inte kan komma åt den! Även mindre fåglar, t ex dvärgpapegojor kan vara envetna med att försöka komma ut. Burdörren ska vara tillräckligt stor för att det ska vara lätt för fågeln att ta sig ut och in.

Placering av buren

Placera buren mot en vägg där det inte är dragit eller där buren kommer att stå i direkt solljus. Många fåglar vill kunna dra sig undan till en hörna där den inte blir störd, placera därför gärna buren i ett hörn. Fågeln kan även bli störd om det är mycket ”spring” av andra familjemedlemmar intill buren. Se till att andra husdjur, till exempel katter inte kommer åt att sitta ovanpå buren vilket kan stressa fågeln mycket. Det gäller att hitta en lämplig plats för buren, där fågeln kan delta i familjens aktiviteter men även dra sig undan om den så önskar. Man kan även hänga upp ett tygstycke inne i buren som avskärmar en sittpinne från rummet. Då kan fågeln gå undan när den själv vill. På sommaren kan man bygga en vägg av ris med mycket blad på vilket fågeln kan gnaga på.

En del fåglar gillar att sitta nära ett fönster andra inte, där får man prova sig fram och studera om fågeln blir stressad av att se det som händer utomhus eller tycker det är kul att titta ut. Passerar många bilar vars lyktor lyser upp rummet nattetid kan detta skrämma fågeln, sätt då upp rullgardin eller persienner som mörklägger rummet på natten. Alternativt kan man täcka över buren med ett svart ogenomsläppligt tyg. Tänk på att vissa arter som t ex nymfkakadua lätt får panikflygningar då det är mörkt. Se gärna till att de har en svag nattlampa så att de kan orientera sig. En fågel kräver inte kolmörker för att sova, bara en lugn miljö.

Är fågeln mycket stressad, kan det vara en god idé att täcka en eller flera sidor så att fågeln kan dra sig undan.

En fågel måste få sin sömn, är buren placerad i ett rum där det ständigt är liv och rörelse kan det vara en bra idé att ha en sovbur i ett rum där fågeln kan få lugn och ro. Sätt inte in holk som privat utrymme till fågeln då det är uppmaning till fågeln att den ska börja häcka.

Inredning

Sittpinnar
I burens ska det finnas sittpinnar. Till många burar ingår det sittpinnar tillverkade av prefabricerad rundstav. Byt ut dessa till naturliga grenar av lövträ t ex björk, vide, asp, ek eller fruktträd. Grenarna bör vara av olika diameter och struktur för att fågelns fötter ska få motion och för att undvika tryckskador på trampdynorna. Placera pinnarna på olika höjd, på tvären på längden och diagonalt. Tänk på att inte sätta in för många grenar, fågeln måste få plats att kunna sträcka ut vingarna och helst kunna ta ett par vingtag. Grenarna kan sättas fast på olika sätt, t ex genom att skära/såga en slits i pinnen så att den kan klämmas fast mellan gallren, detta är lättast på tunna grenar. På grövre grenar kan man borra in en skruv och sätta dit en bricka som mothåll mot gallret. Ett annat alternativ är att borra i ett skruvstift (träskruv i en änden, M-gänga i andra) och fästa pinnen med en bricka och vingmutter mot gallret. Fördelen med detta sätt är att grenen lätt går att ta bort för rengöring eller flytt. Pinnarna bör inte sitta så att fågeln kan förorena i mat- och vattenskålar. Sittpinnarna ska bytas ut eller rengöras ofta.

Olika metoder att fästa sittpinnar, med skåra, klämma fast eller med skruv.

Mat- och vattenskålar
Mat- och vattenskålar kan se mycket olika ut. Det ska finnas separata skålar för vatten, basfoder och frukt/grönt. Det allra bästa är om de är runda eller ovala då det är lättare att göra rena då det inte samlas smuts i hörnen. Används foder- eller vattenautomat rengöres dessa bäst med en flaskborste. Placera mat- och vattenskålarna så att fågeln inte kan förorena i dem. Mat- och vattenskålar ska rengöras ordentligt dagligen. Många tycker att vattenflaskor är en bra idé då fåglarna inte kan förorena i dem. Dock är flaskorna mycket svårare att hålla rena och det samlas gärna föroreningar i pipen på flaskan. Det finns fåglar som tar pellets i näbben och går bort och dricker, detta resulterar i att det kommer in pellets i pipen vilket gör att kulan inte håller tätt och att allt vatten rinner ut. Används flaska rengöres den med flaskborste, pipen kan kokas eller läggas i Virkon S (desinfektionsmedel som köpes på t ex Granngården).

Badkar
Många fåglar uppskattar att kunna bada. I zooaffärer brukar det finnas olika badkar att köpa, men även större matskålar går att använda, det är inte alltid fågel badar i det man vill att den ska bada. Har du ett badkar åt fågeln, se till att det inte är för djupt och byt vattnet och gör rent badkaret varje dag.

Leksaker
Självklart ska fågeln ha leksaker. Leksaker kan man köpa i zooaffärer eller via Internet, se länkar. Det går även bra att göra egna leksaker av till exempel rep, läder (naturgarvat), träbitar i olika former, kottar, kapsyler mm. Det är bara fantasin som begränsar. Se dock till att inte ge fågeln något som är giftigt eller som den kan göra sig illa på.

En typisk bur för mindre fåglar med riktiga sittpinnar, leksaker, grenar att bita på, matskålar, vatten och en rejäl belysning ovan buren. Kanten längst ner är höjd för att minska mängden bottenmaterial och skräp som far ut från buren.

Bottenunderlag
Det viktigaste när man väljer vilket underlag det ska vara i buren är att det går att göra rent, avföring och foderrester ska avlägsnas dagligen. Många väljer tidningspapper eller pappershanddukar som går lätt att byta ut. Tidigare rekommenderades det att underlaget för papegojor skulle vara sand. Vi vet numera att papegojfåglar, till skillnad från hönsfåglar och finkar, inte behöver sand för matsmältningen, utan det kan tvärtom kan utgöra en risk för sandinpackning i magsäck eller tarm. Ett alternativ till sand är bokflis. När fågeln bajsar, bildas det klumpar av avföring och bokflis, vilket lätt kan avlägsnas med t ex en kattspade. Även foderrester är lätta att avlägsna med en kattspade. Se dock till att fliset alltid är torrt, det kan bildas mögel om flisen är fuktig av t ex vatten eller blöt avföring.

Rengöring

Botten på buren bör rengöras varje dag. I naturen kommer fågeln sällan i kontakt med sin avföring då den ramlar ner på marken, många meter under fågeln. När fågeln sitter i buren, som är mycket mindre än det utrymme som de naturligt rör sig över i det vilda, hamnar avföringen ofta på samma ställe bara några decimeter från fågeln. I takt med att avföringshögen och matrester växer på botten, ökar bakteriehalten i fågelns omgivning. När avföringen torkar blir bakterierna spridda i luften runt omkring fågeln och andas lätt in. Gamla foderresten möglar lätt och då bildas bakterier och mögelsporer vilket är skadligt för fågeln.

  • Pinnar bör bytas ut eller rengöras regelbundet.
  • Mat- och vattenskålar och badkar rengöres dagligen.
  • Galler och andra detaljer på buren bör rengöras ofta då det lätt fastnar foderrester och avföring på gallret. Ofta är det extra kladdigt på de ställen där fågeln normalt torkar av sin näbb efter att ha ätit.
  • Även leksaker bör rengöras ofta.

Tänk på att merparten av alla infektionssjukdomar som drabbar fåglar orsakas av bakterier från närmiljön!

Belysning

Fåglar kan lida av kalkbrist trots att de får tillräckligt med kalk i kosten. För att fågeln ska kunna tillgodogöra sig kalk måste den ha vitamin D. Vitamin D tillgodogör sig fågeln via UV-ljus som den får från solen eller speciella lysrör som finns speciellt för fåglar. Dessa bör bytas ut varje år då de avtar i styrka. De bör sitta cirka 40 cm från den plats där fågeln tillbringar merparten av sin tid. Sitter de för högt upp, får fågeln för lite ljus. För nära, innebär att det blir för varmt. Det bästa är dock om fågeln får ofiltrerat solljus (ej genom glas) på sig. Ett lysrör kan aldrig konkurrera med solen, bara ersätta delar av dess effekt.

UV-lysrör och UV-lampor finns i olika fabrikat, de vanligaste kommer från Arcadia. Lysrören finns i en mängd längder (18W till 52W) och även som kompaktlysrör, dvs en lampa med vanlig skruvfattning. Finns de inte i din zooaffär kan du oftast be dem ta hem dem från t ex Imazo som är en av generalagenterna för den mest kända tillverkaren Arcadia.

Text: Ewa Sjödin