Första hjälpen hemma
Tyvärr är det så att många olyckor händer på tidpunkter och ställen när man inte kan nå veterinären snabbt. Det gäller kanske framför allt på semestern då man inte är hemma och har kanske ännu längre till en veterinär än vanligt.Många har en förstahjälpenkudde i bilen, i båten eller på landet för att kunna ta hand om småskador som kan uppkomma på människor. Varför inte ha en liknade ”kudde” med det nödvändigaste till sina fåglar?
Nedan följer lite tips på olika saker som man kan ha hemma om olyckan skulle inträffa. Mycket av det föreslagna kan även användas till/på oss människor. Vissa av det föreslagna delarna är för fågelägare som har mer kunskap och vissa saker är mer självklara att ha hemma.
Viktigaste av allt är dock att man som fågelägare ska känna sin fågel och förebygga eventuella sjukdomar. Det är bättre att gå till veterinären en gång för mycket än när det är för sent. Har det trots allt hänt att din fågel blivit sjuk, se till att hålla den varm och i stillhet.
Basutrustning
Dessa saker bör alla fågelägare oavsett kunskap om fåglar eller veterinärmedicin ha hemma.
Alunstift eller stop bleeding
Att trycka mot klon eller näbben om den skadats eller om du klippt klon för långt in. (OBS, man bör inte klippa en näbb då det kan bli sprickor i den, behöver den kortas ner, gå till en fågelkunnig veterinär för hjälp. De kan även hjälpa till att fastställa den bakomliggande orsaken). Samma sak gäller här som ovan, se till att fågeln håller sig lugn, så slutar det ofta att blöda av sig själv efter en kort stund. Alunstift eller Stop Bleeding ska helst inte användas om en blodpenna skadats.
Handduk eller håv
En rejäl tjock handduk eller en håv (framför allt för små fåglar) med maskor som inte fågeln kan fastna i är bra att ha för infångande av icke tama fåglar.
Liten sjukbur
En sjuk fågel bör isoleras från andra fåglar och sättas i en liten bur, jämför sängläge hos människor. Den lilla buren gör att fågeln inte kan röra sig så mycket vilket spar energi och gör att den känner sig trygg. Många har en transportbur hemma t ex kattbur som går utmärkt att använda.
Värmelampa, värmedyna
Blir en fågel sjuk är det viktigaste att den får sitta varmt, ca 30° och fuktigt. Det finns speciella värmelampor att köpa på välsorterade elaffärer. Dessa hängs över buren. Även värmedynor går bra att använda, ställ buren på värmedynan. Det är viktigt att temperaturen inte blir för hög, att använda en digitaltermometer som har larm om värmen stiger för högt är det bästa. Har man inte tillgång till de föreslagna sakerna ovan kan man sätta fågeln i badrummet. Fyll badkaret med varmt vatten eller låt duschen spola varmvatten för att få upp temperatur och fuktighet i rummet. Se även till att fågeln har så mycket plats i buren att den kan flytta sig från värmen om den vill.
Saker för den som vill kunna göra lite mer
Det är inte ofta som en fågel skadar sig och gör den det, är det ofta småsår som läker av sig självt utan att man som fågelägare behöver ingripa. Har man många fåglar som är aggressiva och har djupare kunskaper, kan man införskaffa det föreslagna nedan. Självklart ska de verktyg/instrument man använder vara rena före användning.
Peang, plattång
En peang (finns på Biltema eller Elfa, www.elfa.se) eller bra plattång (inte en smutsig som används för att meka bilen med) används för att dra ut resterna av en skadad blodfjäder. Det går även bra att använda en laxbentång (tång för att dra ur laxben, de finns att köpa hos välsorterade kökstillbehörsaffärer).
Håll i vingen ordentligt, se till att få ett bra tag om basen på fjädern, vrid 180° och dra ordentligt. Oftast slutar det blöda av sig självt efter ett tag. Sätt in fågeln i buren så att den får lugna ner sig. Då fågeln rör på sig och är upphetsad stiger blodtrycket och det blöder mer, får fågeln sitta i lugn och ro sjunker blodtrycket och det slutar ofta snabbt att blöda. Man kan göra en liten boll av potatismjölsdeg och klämma runt den blödande delen. Tänk på att när det händer hos vilda fåglar så förblöder de inte, de sätter sig på en pinne och tar det lugnt tills det slutar att blöda.
Att dra bort en blodfylld fjäder är något du inte bör göra på en gång. Ska du göra detta bör du har erfarenhet av det sedan tidigare och verkligen veta vad du gör.
Det finns flera saker som kan gå fel, bland annat:
- Kan man dra av fjädern vilket resulterar i att det inte finns någon stump att dra i.
- Man kan skada fjäderfollikeln så att ingen ny fjäder växer ut.
- Är man oförsiktig och inte har full koll på var man sätter tången kan man slita sönder huden runt fjäderfollikeln.
Sårtvätt
Något att rengöra sår med kan vara bra att ha hemma. Små engångsflaskor med koksalt finns att köpa på apoteket. Koksalt kan även användas att skölja skräp ur t ex ögonen med.
Tops/bommulspinnar
Att rengöra sår med.
Pincett
En bra pincett kan användas till mycket, t ex att plocka bort skräp ur sår med. Se till att käftarna går ihop ordentligt.
Kompresser
Att trycka mot såret om det blöder mycket. Finns på apoteket.
Förstoringsglas
För att se om det t ex finns skräp som måste avlägsnas i såret.
Kost
Har man som fågelägare god kontroll på sina fåglar bör man i tid upptäcka om en fågel blir hängig och sjuk och behöver åka till veterinären. Tyvärr kan det i bland gå fort och man upptäcker att fågeln är sjuk och hängig på en helg då det är svårt att hitta en veterinär som kan ta emot. Har den varit sjuk en tid så finns risken att den blivit uttorkad. Uttorkade och matta kan även fåglar bli som flugit bort och som sedan återfunnits. Nedan följer förslag på saker som kan vara bra att ha hemma om detta händer.
Vätska och mat
Har din fågel blivit uttorkad t ex av diarré eller har den blivit utmattat av andra orsaker, t ex flugit bort och blivit återfunnen igen? För att snabbt få i den vätska med energi, koka upp vatten och blanda i lite honung eller dextropur (fruktsocker), låt sedan svalna. Vill inte fågeln äta och måste handmatas är fågelvälling det bästa. Har du inte det går det bra att mala pellets och blanda med kokande vatten till en lagom konsistens och en temperatur på 39 grader. Har du inte pellets hemma går det även bra att ge majsvälling som finns att köpa i vanliga matvaruaffärer.
Sprutor och sonder
Vill inte fågeln äta eller är den uttorkad måste den få i sig vätska. Vill inte fågeln svälja själv är det många gånger lättast att använda en spruta. Sprutor finns att köpa på apoteket eller hos välsorterade zooaffärer. Många gånger sväljer fågeln automatiskt om vätskan håller ca 39°. Då räcker det med att låta vätskan rinna in i näbben. Vill fågeln inte öppna näbben får man lirka försiktigt. Det finns även kanyler med rund spets speciellt framtagna för sondmatning. Med dessa kan man lirka in spetsen i näbben utan att skada fågeln.
Förebyggande
I förebyggande syfte och om fågeln äter penicillin kan det vara bra att något hemma som stabiliserar magen.
Probotika
Probiotika betyder för liv, i motsats till antibiotika. Probiotika innehåller mikroorganismer som är till nytta för kroppen. Preparat kan närmast jämföras med dofilus eller bifilus för människor. Mikroorganismerna i probiotika har en förmåga att stabilisera och gynna mikroklimatet i tarmen vilket gör att antalet sjukdomsalstrande bakterier hålls nere. Då probiotika verkar lokalt i tarmen kan det endast användas vid störningar i mag- och tarmkanalen. Det kan även användas i samband med antibiotikabehandling för att återställa tarmfloran. Tyvärr kan tarmfloran rubbas vid antibiotikabehandling då antibiotiska även tar död på de goda bakterierna i magen. Ett sorts probiotika är Avi Pro Plus som säljes av veterinärer och av välsorterade zooaffärer. Det går även att beställa via Internet från t ex http://www.vetark.co.uk/
Var hittar jag fågelkunniga veterinärer?
Är du på semester och inte kan nå din ordinarie veterinär, har Riksförbundet Svensk Fågelhobby en förteckning på fågelinintresserade veterinärer på sin hemsida, http://www.fagelhobby.nu. Förteckningen publiceras även i var annat nummer av tidningen Fågelhobby. Du kan även kontrollera med din ordinarie veterinär om han/hon vet om det finns en fågelkunnig veterinär i närheten av dit du ska. Åker du utomlands har tidningen Parrots en förteckning på fågelveterinärer över hela världen, finns även på deras hemsida http://www.parrotmag.com/.
Text: Ewa Sjödin