Frågor att ställa till fågeluppfödaren vid köp
Vad har uppfödaren för erfarenhet?
Hur länge har de fött upp fåglar?
Hur lång erfarenhet har de av att föda upp arten?
Hur många ungar har de fött upp?
Hur gammal är fågeln?
Om fågeln inte är nyfödd utan har suttit hos uppfödaren kan förutsättningarna för frågorna nedan förändras. ”Ungen” kanske är ett eller flera år gammal och därmed finns inte samma möjligheter att lära den saker som när den var ung och mer formbar. Saker såsom byte av kost, prägling på dig eller vana vid människor, selträning eller att ligga i handduk är svårare att uppnå. Att köpa en äldre fågel om du ville ha en ungfågel kräver mer av dig och är något du ska fundera på.
Hur gammal är fågeln när jag får den?
Tyvärr finns det uppfödare som säljer sina fåglar när de är för unga. När fågeln kommer hem till dig är den inte avvand och risken finns att du måste handmata den, något som är mycket svårt om man inte gjort det förut eller har rätt mat och utrustning.
Får jag komma och titta hur ni har det?
Självklart ska man som köpare få komma och titta på fågelanläggningen och föräldrafåglarna. Respektera dock att du kanske inte får gå in i fågelhuset.
Vad får föräldrafåglarna för mat?
Det är viktigt att föräldrafåglarna får en näringsriktig mat. Får de en näringsriktig mat är det en bra grund för bildandet av gulan i ägget (näringen som ungen lever av i ägget) och då får även ungarna en näringsriktig mat av föräldrarna när de blir matade.
Handmatas ungarna?
När börjar det handmatas? Många uppfödare låter ungarna ligga kvar hos föräldrarna tills dess att det är dags för ringmärkning.
Vad handmatas de med?
Många uppfödare använder specialfoder som är framtaget för fågelungar vilket är att rekommendera då fågelungarna får i sig den näring de behöver. En del mindre seriösa uppfödare ger sina fåglar välling som är avsedd för barn vilket innehåller helt fel proportion av fett, protein, vitaminer och mineraler.
Vilket teknik handmatas ungarna med?
Att använda sked är att rekommendera. Vid användandet av sked får ungarna tigga efter maten. Dock måste uppfödaren tänka på att mata från rätt håll annars kan näbben bli sned. Att använda spruta för att spruta in maten i näbben är det näst bästa metoden. Att handmata fåglarna via sond eller gummislang direkt ner i krävan är inte bra. Fågelungen får ingen chans att tigga och dess kräva fylls på väldigt snabbt vilket inte är naturligt. Det kan även ge upphov till kräveinflammation med framtida konsekvenser.
Hur ofta matas ungarna?
De första dygnen ska ungarna matas utan uppehåll för natten.
Hur mycket hanteras ungarna?
Blir de bara hanterade vid matningen? En fördel är om de blir mycket hanterade och om uppfödaren kan träna fågeln att t ex tillåta att man får fila ungens klor och att den accepterar att vara i en handduk. Detta kan vara bra om ungen måste fångas in av någon anledning, då är den inte rädd.
Tränas ungen att bära sele?
Vill du kunna ta med dig din fågel utomhus men inte vingklippa den? Då är det praktiskt att den är van vid att bära sele. Att vänja en äldre fågel att bära sele kan vara svårt. En yngre fågel brukar acceptera selen bra och då är det bra om uppfödaren vänjer ungen redan vid en tidig ålder.
Är ungen ringmärkt eller chipmärkt?
En fågels ring eller chip är dess identitet, därför är det mycket viktigt att den är ring- eller chipmärkt. Är den ringmärkt är det viktigt att ringen är sluten och därmed garanterar att den inte flyttats från en annan fågel. Ska du t ex åka utomlands kan det vara svårt eller omöjligt att få de tillstånd som behövs om fågeln inte är märkt. Om du mot förmodan måste sälja fågeln i framtiden, är det också svårt eller till och med olagligt om fågeln saknar identitet och är med på CITES-listans bilaga ett. Skulle din fågel råka flyga bort är märknigsnummret ett bra sätt att identifiera fågeln på.
Får du med ett uppfödningsbevis?
Köper du en fågel av en uppfödare som är medlen i en klubb ansluten till Riksförbundet Svensk Fågelhobby får du oftast med ett uppfödningsbevis, framför allt om du köper en lite större fågel. Uppfödningsbeviset är ett bevis på att din fågel är född i fångenskap, där står det också vilket ring- eller chipnummer din fågel har. Vi rekommenderar att du köper fåglar av en uppfödare som är medlem i en fågelklubb ansluten till Riksförbundet Svensk Fågelhobby.
Vad har föräldrarna för ringnummer och är de stambokförda?
Vill du senare köpa en partner till din fågel och låta dem häcka? Då är det bra att veta vilka ringnummer föräldrarna har så att du inte köper ett syskon. Tänk på att många avelsfåglar byter ägare, är de stambokförda kan du lätt se hur de är släkt med andra fåglar och undvika inavel.
Hur sitter ungarna?
Sitter de ensamma i ett rum eller sitter de så att de blir vana vid människor och eventuella andra djur?
Sitter de med andra fåglar eller sitter de själva?
Det bästa är i fall ungen får växa upp med andra ungar av samma art. De lär sig då det sociala reglerna av varandra och lär sig även att det finnas andra fåglar. Detta underlättar den dagen fågeln blir introducerad för en annan fågel, den blir då inte lika rädd.
Vilken mat vänjs ungarna vid?
Vill du att din fågel ska vänjas vid att äta pellets? Ge lite till uppfödaren så att han/hon kan introducera den sorten när de är unga. När fågeln sedan kommer hem till dig så känner den igen maten och börjar då lättare att äta själv.
Är fågeln könstestad med DNA-test?
Har du ingen möjlighet att göra det själv eller be någon veterinär eller kamrat att göra det där du bor, be att uppfödaren gör det.
Tar de kort på fågelungen under uppväxten?
Vill du ha bilder från ungens uppväxt. Skicka en engångskamera så att uppfödaren kan ta kort på din fågel.
Vad får du med dig vid köpet?
Självklart ska du få ett skötselråd om arten du köpt. Har du köpt fågeln av en medlem ansluten till Riksförbundet Svensk Fågelhobby kan du fråga efter ett uppfödningsbevis (gäller framförallt papegojor). Är fågeln ringmärkt brukar det ingå en leveransförsäkring från Agria. Är fågeln CITES-listad ska du få med CITES-intyg från Jordbruksverket. Får du med den mat som ungen är van vid? Då ungen kommer hem till dig kommer den att vara väldigt osäker och den kanske inte vill äta. Har du då samma mat hemma som uppfödaren gav är chansen större att den börjar äta fortare. OBS! Har inte fågeln ätit dag två ska du ringa till uppfödaren eller veterinären!
Är fågeln veterinärundersökt?
Det är inte alla som veterinärundersöker sina fågelungar. En del gör det, men tänk på att det oftast handlar om en yttre besiktning utan blodprover, röntgen med mera.
Får du hålla kontakten med uppfödaren?
Det är inte alla uppfödare som vill ha kontakt med sina köpare. Det är dock bra om kund och säljare kan hålla kontakten, för bådas skull. Köparen kan fråga om olika saker som händer i fågelns liv och uppfödaren får automatiskt uppföljning på sitt avelspar.
Köper uppfödaren tillbaka fågeln om det inte skulle fungera?
Det är inte alla uppfödare som köper tillbaka sina ungar. En del gör det, andra köper tillbaka för 75% av köpesumman medan de flesta inte köper tillbaka alls.
Text: Ewa Sjödin