Hem » Artiklar » Grenar och träd

Grenar och träd

Använd inte svarvade standardpinnar till dina fåglar. Fåglar i fångenskap kan lätt utveckla svåra tryckvärtsskador på undersidan av foten. Detta beror främst på att de är stillasittande kombinerat med att de ofta är överviktiga (i jämförelse med deras vilda syskon). Exempel: en vild blåpannad amazon (a. aestiva) väger 250-290 gram. I fångenskap anser veterinärer att vikt mellan 400-510 gram är normalt. Ni förstår problematiken?

 

Använd naturliga grenar i ditt förvaringsutrymme i varierade storlekar och tjocklekar. Se till att kontinuerligt byta ut dem för att skapa en föränderlig och dynamisk miljö i buren. Att med jämna mellanrum möblera om i buren och byta ut samtliga pinnar är väldigt bra, inte bara för den sanitära aspekten, men även för att fåglarna då behöver ”lära känna” sin nya miljö. Det här är en väldigt nyttig förändring i deras tillvaro, det blir en sysselsättning för fågeln och gör dem mindre känsliga för framtida förändringar i sin miljö. Att berika fåglarna med naturlig sysselsättning är ett bra kompletterande alternativ till leksaker. En stor gren från exempelvis rönn, asp, björk, äppelträd eller tall (gärna med äpplen, bär eller kottar) kan många gånger räcka avsevärt längre än en liten leksak! Låt bark, mossa, löv och barr vara kvar!

 

Om du med blotta ögat kan se besudlingar av avföring/träck från vilda fåglar på grenarna, skölj/skrubba i sådana fall av det aktuella området med hett vatten – eller ta en annan gren. Om du inte kan se avföring/träck på grenen är den redo att hämtas hem. Tänk på att olovligen såga ned träd och växter på annans mark kan betraktas som en brottslig handling enligt Brottsbalkens 12 kap. § 1-2. Se till att fråga om markägarens tillstånd eller gör det så att de inte syns… 😉

Risken att fåglarna ska drabbas av fågelinfluensa är kraftigt överdriven och baseras ofta på okunskap. Aviär influensa (AI) sprids främst mellan fåglar men kan i sällsynta fall även smitta människor, det räknas således som en zoonos. Undvik att äta fågelbajs och rått fågelkött så är risken tämligen minimal att smittas – precis som med salmonella. 🙂 Fågelinfluensans smittvägar mellan fåglar är begränsad; virus utsöndras via avföring och smittar via direktkontakt med avföring via exempelvis foderplats och vatten. Eftersom fåglar inte skiljer på dricksvatten/badvatten/foderplats hamnar avföring/smittämnen lätt i vattnet eller matplatsen. Att hämta hem grenar till din sällskapsfågel är således helt säkert såvida grenen inte är dränkt i avföring enligt ovanstående bild.

 

Den seglivade myten om att barrträd innehåller terpentin behöver avslutas. Det stämmer att man använder trädslaget för att utvinna viktiga eteriska oljor. Men dessa måste först behandlas, destilleras på en industrinivå för att terpentin ska kunna framställas. Det finns absolut ingen risk med att använda tall/gran. Tvärtom! Barren håller avsevärt mycket längre än vad lövträd gör.

 

Följande trädslag är säkra att använda:

Al
Alm

Aprikosträd*
Asp
Berberis
Björk
Bok
Camellia
Citrusträd
Ek
Eukalyptus
Fikonträd
Gran
Hagtorn
Hallonbuske
Hassel
Hasselträd

Hägg

Körsbärsträd*

Lind
Lönn
Magnolia
Mandelträd*

Nektarinträd*

Olivträd*

Persikoträd*
Pil

Plommonträd*
Poppel
Päronträd
Rosträd
Rönn
Spirea
Syrén
Syrénbuddleja
Sälg
Tall
Vinbärsbuske
Vinranka
Äppelträd

* Stenfruktsträd betraktas ofta felaktigt som osäkra trädslag med motiveringen att de innehåller toxiska ämnen (vätecyanid). Den låga koncentrationen av blåsyra/vätecyanid som kan bildas under barken är obetydande liten och kommer inte att skada din fågel. Frukterna är ofarliga medan själva kärnan innehåller ett ämne som kallas för amygdalin – en cyanogen glykosid som kan utsöndra ämnet cyanid i kroppen. Även här krävs det orimliga mängder för att förgifta en fågel. Du kan därför med gott samvete hänga in stenfruksträd till dina fåglar och servera stenfrukter med kärnor. Skulle fågeln visa ett intresse för kärnorna, vilket ändå är förhållandevis ovanligt, tänk på att begränsa mängden. En bra riktlinje är att fåglarna inte ska utfodras med detta – men att det går bra att få detta serverat ibland.

 

Kommer du på något som vi har glömt? Ta gärna kontakt med någon av våra administratörer så kan vi komplettera/ändra innehållet i texten.