Mat i naturen – Maskrosor
Nu när naturen börjar spira kan man äntligen ta in färska växter och örter till sina fåglar. Många av de växter och örter som växer i våra trädgårdar och ute i naturen och är nyttiga och något som våra fåglar även tycker om. Tänk dock på att inte plocka växter och örter som växter nära trafikerade vägar eller där bekämpningsmedel har används.
På många håll i Sverige har nu maskrosorna (Taraxacum officinale) börjat komma upp och börjat blomma. Jag har många gånger hört att denna blomma är nyttig. I helgen besökte jag Fågelhobbyns dag och då såg jag hur bland annat de gulhuvade amasonerna åt blommor och blad med förtjusning. Då jag hade mina egna fåglar med mig kunde jag inte låta bli att prova att ge dem en blomma, skulle de äta den? Med stor förtjusning började min ena fågel att äta av blomman. I det vilda äter de blommor, så detta är naturligt för dem.
Maskrosor innehåller mycket vitamin A. Den innehåller även vitamin C, niacin och olika mineraler så som till exempel kalium.
A-vitaminbrist är vanligt hos tamfåglar. Brist på vitamin A ger bland annat sköra slemhinnor som minskar skyddet mot bakterier och virus som då lättare kan komma in i kroppen och orsaka infektioner av olika slag. Brist på vitamin A har även en allmänt negativ påverkan på immunförsvaret.
Niacin är en sorts B-vitamin. Brist kan bland annat orsaka dålig fjädertillväxt.
Vitamin C behövs för kärlväggarna. Brist kan orsaka blödningar.
Text: Ewa Sjödin