Hem » Artiklar » Näbb- och kloklippning

Näbb- och kloklippning

Näbbklippning

En fågelnäbb växer hela tiden precis som våra naglar. Normalt ska man aldrig behöva justera eller klippa en fågelnäbb, måste man göra det är det oftast tecken på att något är fel, samspelet mellan tillväxten av näbben och slitaget är inte i balans. Ofta beror felet på felaktig mat, får fågeln till exempel för mycket protein börjar näbben växa för snabbt. Även invärtes sjukdomar kan bidra till att näbben börjar växa fortare. Ett annat problem kan vara att fågeln mår psyksikt dåligt. Friska fåglar sitter ofta och slipar in näbbhalvorna mot varandra då de sitter och myser, jämför det med kattens spinnande. Mår fågeln dåligt slutar den ofta med detta slipande vilket leder till att näbben växer utan att slitas ner och därmed blir för lång.

Om en fågelnäbb är för lång eller sned ska man ALDRIG klippa den. Risken är stor att den spricker vilket är mycket smärtsamt för fågeln och det kan få svåra konsekvenser, till exempel kan fågeln få svårt att äta. En sned näbb kan även orsakas av en permanent defekt från födseln eller om den till exempel handmatats felaktigt när den var ung och ligamenten runt näbben fortfarande var mjuka, om så är fallet kommer näbben att behöva justeras hela livet.

Måste näbben justeras ska en fågelkunnig veterinär göra detta.

Det allra bästa är att förebygga problemet genom att se till att fågeln får en näringsriktig mat, mår psykiskt bra och har färska grenar och annat att gnaga på så att den hela tiden slits.

Kloklippning

Normalt ska man aldrig behöva klippa en fågels klor. Måste man göra det tyder det på att det är något som är fel. Felet kan bland annat bero på felaktig kost. Får fågeln till exempel för mycket protein börjar klorna att växa för mycket. Det mest troliga är dock att fågeln inte får chansen att slita ner sina klor tillräckligt. I naturen slits klorna genom att fågeln klättrar mycket och använder sina fötter och klor till att hålla föda med. En stillasittande tamfågel rör sig helt enkelt inte tillräckligt mycket.

När fågeln lever i en bur med pinnar av samma diameter och får maten serverad i en skål bredvid pinnen slits klorna minimalt då fågeln inte behöver röra på sig mycket. För att förebygga att klorna inte ska behöva justeras måste man se till att fågelns klor slits. Detta gör man genom att bland annat sätta in olika tjocka genar av olika träslag. Man placerar matskålarna på olika ställen så att fågeln måste klättra för att komma till maten, dock slits inte klorna mycket av att klättra på galler då klospetsarna inte nöts. Se till att fågeln aktiverar sig och att den får klättra mycket, ge den leksaker som den kan hålla i foten. På sommaren gillar många fåglar att gå omkring på marken och rota, låt dem göra det.

Måste man ändå justera fågelklon ska man vara mycket försiktigt. I mitten av fågelklon finns pulpan som innehåller nerver och en blodåder. Jämför med en människotand som är hård på utsidan men ändå innehåller blod och nerver. Borrar tandläkaren för djupt blöder det och gör ont.

Har fågeln ljusa klor kan man se pulpan om man håller upp klon mot en lampa.

Pulpan växer inte ända ut i hela klon utan bara i den ”tjockare” delen av klon om klon är normallång. Är klon för lång växer pulpan med och kan då löpa så långt ut i klon att den når delar som ska klippas för att få rätt längd.

Har fågeln väldigt långa klor eller klor där pulpan är för långt ut, bör man låta en fågelkunnig veterinär justera klorna.

Hur vet man om klon är för lång? Att bara titta på klons längd är inte att rekommendera då fåglars klor växer ut olika från tån. En del växer först uppåt från tån för att sedan böja sig neråt. En del fåglars klor växer mer vågrätt ut från tån för att sedan böja sig neråt.

Klons längd kontrolleras lättast genom att låta fågeln stå på ett plant underlag. Ligger hela den mjuka delen av foten mot underlaget samtidigt som klospetsen berör underlaget är klon inte för lång. Hänger däremot delar av den mjuka tån långt upp i luften eller om klon viker sig åt sidan, är klon för lång.

Den vänstra klon är lagom lång, men den högra är aningen för lång. Dock är det så lite att den inte behöver klippas ännu.

Behövs bara klon justeras lite, till exempel om den är för vass och man får rivsår när fågeln sitter på handen kan man själv åtgärda detta.

Måste man korta ner fågelns klor är det att föredra om man kan slipa ner dem med en nagelfil. Filar man för långt börjar det blöda från klon men inte alls lika mycket som om man skulle klippa i pulpan. Är man erfaren fågelägare och tydligt kan se var pulpan slutar kan man använda en tång. Det går både att använda en speciell klotång eller finare vass elektroniktång som klipper och inte krossar klon.

Skulle det hända att det börjar blöda från klon, se till att hålla fågeln i stillhet för att undvika att blodtrycket stiger vilket gör att det blöder mer. Har man ett blodstoppande medel typ Stop Bleeding hemma appliceras det på den blödande klon. Har man inte det hemma, går det även bra att använda potatismjöl, vanligt mjöl eller Maizenamjöl. Blodstoppare som till exempel Stop Bleeding finns att köpa hos veterinären.

Text: Ewa Sjödin